utorak, 16. ožujka 2010.

Gdje je pala cijena nekretnina ?


S obzirom na opće očekivanje hrvatske javnosti o daljnjem nastavku pada cijena nekretnina, više je nego bitno naglasiti da je do istog u načelu i došlo zadnjih 12 mjeseci i to od cca. 10% do 30% ovisno o lokaciji, kvaliteti… Pogledajte najnovije stanove kojima je pala cijena samo u zadnjih 7 dana.

Preporučamo Vam i sljedeće linkove: “pala cijena Zagreb“, “pala cijena Split“, “pala cijena Rijeka“, “pala cijena Osijek” ili pak “pala cijena Zadar“, a tražeći na jednom mjestu u poziciji ste pronaći “pala cijena na tržištu danas“.

Jasno je da možda na strani prodavatelja postoji još određeni manji manevar za spuštanje cijene (manji s obzirom na u načelu nepromjenjene troškove zemljišta, infrastrukture, izgradnje… a povećan je porez, PDV… ) i zasigurno se taj manevar upravo i događa, no stvarna šansa oživljavanju tržišta koja donosi oko 4% BDP-a (oko 9% cijeli građevinski sektor) i zapošljava oko 200.000 ljudi je koordinirana akcija ostalih bitnih aktera: poslovnih banaka, države i gradova.

Poslovne banke (koje nikada u novijoj povijesti nisu bile likvidnije) sa dodatnim smanjivanjem kamatne stope i jednostavnijom procedurom dobivanja kredita, država (koja je napravila dobar prvi potez dozvoljavajući stambenim štedionicama investiranje u stambenu izgradnju) koja može smanjiti iznos PDV-a, kao i subvencionirati kamate kod kupnje prvog stana, te gradovi koji moraju uz racionalnije poslovanje smanjivati prevelike troškove komunalnih i inih doprinosa.

Naravno, oslanjati se na birokratski aparat je naizgled izgubljena bitka, no ne tražiti od države da se pokrene i postane efikasna, od gradova i općina da počnu funkcionirati u interesu zajednice, je izgubljen rat.

Uz očekivanu manju cijenu, povoljnije kreditiranje i dodatne subvencije za očekivati je i oporavak tržišta, te njegov daljnji multiplikatorski ekonomski učinak u interesu svih.

Nema komentara:

Objavi komentar