ponedjeljak, 21. ožujka 2011.

London...u 3 dana...



Neču vam soliti pamet o tome da ako do sada niste vidjeli London...šta do vraga čekate ?...Uostalom, avionsku kartu možete kupit za cca. 100€ povratna ( preko meni omražene easyJet ili ti shityJet avio kompanije ili pak za cca. 200€ preko Croatia Airlines :))...krenite, a evo vam i nekoliko korisnih savjeta:

1) Nemojte trošiti novce na vozikanje sa citytourom, ne budite baš "bedasti" turista, kupite "travel book " po mogućnosti u HR ( u Londonu je skuplji ) i jednodnevnu kartu za metro (all inclusive - metro & bus i vozajte se do mile volje:), složite svoju rutu, guštajte i skinite pokoju kilu, a usput ćete i fino ušparati,naime, jednodnevna karta je 6 Funti ( u jednom je smjeru karta,ovisno o zoni,4-5 Funti ), a k tome ostvarujete do 50% popusta na većinu atrakcija - London Eye,Aquarium...te možete ušparati i preko 30-tak Funti samo u jedan dan...nice...šteta šta meni to nitko nije rekao...(:

2) Ne kupujte suvenire na glavnim turističkim punktovima, npr. razglednica, majica, privjesci kod Tower bridga su skoro duplo skuplji nego u Notting Hillu / svakako preporučam da vidite, a u tom kvartu je i simpa hotel - Ravna Gora !!! / 2 zvjezdice /,ali na odličnoj lokaciji, sa vrhunskim doručkom i povoljnom cijenom za London ( cca. 30-40 Funti po osobi )...

3) Ako pak želite šopingirat, izbjegavajte velike trgovačke centre ( kao npr. Westfield...makar se radi o iznimno velikom i modernom zdanju), radije se prošetajte na relaciji Piccadilly circus i Oxford circus ( uključujući i SOHO ),svatko ćete pronaći nešto i to po prihvatljivim cijenama ( svi su svjetski brandovi tamo...ali svi )...makar, London je definitivno jedan od najskupljih gradova na svijetu i očekujte da je sve skuplje nego u HR.

4) Pravi doručak / English breakfast, koji uključuje - 2 jaja, kobasicu, šunku, grašak !!!, gljive... ne možete naći ispod 4-5 Funti ( dobra cijena, na aerodromu je npr. od 8-11 Funti..i inače izbjegavajte bilo kakvu kupnju na bilo kojem od aerodroma). Cijene ručka se kreću od 8-15 Funti, a ako ste već u centru, blizu Apple storea preporučam - Argril arms, tipični engleski restoran, vrhunski steak za cca. 10-tak Funti...pazite gdje kupujete vodu,sokove... 1/2 litre vode vas može koštati od 0,2 Funte do 1,5 Funte ( Tesco je jedan od skupljih dućana, Lidl je povoljniji, i njihovi tzv. "all for 0,99 Pounds"...)

5) Ukoliko se vraćate preko Gatwick aerodroma ( easyBus vas vozi od "centra" do tamo duplo povoljnije od npr. željeznice op.p , a samo putovanje traje cca. 1 h ) i k tome ako idete u ZG sa easyJetom, OBAVEZNO !!!, dođite 2,5 sata ranije na check-in, ili bi mogli ostati extra dan u Engleskoj ( kao vaš bloger :)...a ako pak ostanete, preporučam hotel Mercure, na 10 minuta od aerodroma, karta po osobi je 3 Funte, cijena dvokrevetne sobe je 66 Funti, a u hotelu imate bazen, punjač za mob. ( nažalost 50 min. je 2 Funte...wtf. i inače na svakom koraku gledaju kako "izmust" novce...ne postoji free wi-fi, baš kao niti u NYC, blaženi Bangkok i Tajland :)...

Obavezno bacite oko i kameru na Buckingham palace ( smjene straže su non-stop, možda uhvatite i kraljicu :), prošetajte St. James Parkom ( hranite vjeverice, pogledajte pelikane, divlje patke...), pa do Big Bena i Parlamenta, te London Eye ( ogromni vrtuljak koji se istina poprilično sporo kreće kako biste mogli što više vidjeti...) i Aquariusa - sa morskim psima, životinjama u Temsi...( sve izlaskom na Westminister underground postaji )...nakon toga skoknite do Tower Bridgea, ZOO vrta....ma kao što sam i rekao, kupite vodič, imate što vidjeti u Londonu...a tek muzeji....a kao dodatnu atrakciju preporučam šetnju Wembleyem, te posjet kući Sherlocka Holmsa i Hercula Poirota :)

Stay tuned,





1 komentar:

  1. Prelijepo! Imam veliku želju posjetiti London, po svim slikama i tuđim iskustvima čujem sve samo pozitivno.

    OdgovoriIzbriši